12. marts 2017

Sunde bakterier (Probiotika)

Der er kommet mer og mere focus på de sunde bakterier I mundhulen, da mundhulen for det første er adgang til mave-tam kanalen og alle udefra kommende bakterier og fødevarer kommer herigennem. Dernæst er mundhulen faktisk det sted I kroppen, hvor der er flest forskellige bakterier på et lille område. Der er omkring 700 forskellige typer af bakterier I mundhulen. Der er næsten ingen personer, der kan spise som vi genetisk er indrettet til. Den moderne kost indeholder simpelthen for meget suker og stivelse. Selv hvis man undgår slik og sodavand, skal man undgår de fleste forarbejdede fødevarer, da de typisk indeholder meget sukker som er en billig smagsforstærker. Hertil kommer problemer med konserveringsmidler samt det store problem med gift- og medicinrester. Derfor har stort set alle personer gavn af et tilskud af positive bakterier for at opretholde den vigtige balance mellem bakterierne. Probiotika kan ikke erstatte tandrensing og anden tandbehandling, men skal betragtes som et tilskud. Dosis er typisk 1 sugetablet om dagen taget efter, at man har børstet tænder og minimum 1/2 time før måltid/drikke. (kilde: Probiotika nyt)
Læs mere

08. februar 2017

E-damp kan øge risiko for orale sygdomme.

E-cigaretter kan øge risikoen for sygdomme i mundhulen. Det viser et nyt studie fra University og California-Los angeles (UCLA), som Jyllands-Posten omtaler, og som er blevet offent PLoS ONE.
Læs mere

31. januar 2017

Behandling for parodontitis kan redde liv

Mange med diabetes rammes også af parodontitis, og det kan have alvorlige konsekvenser for sygdommen. Nu viser ny forskning omtalt i Tandlægebladet, at behandling af parodontitis kan forhindre tidlig død af diabetes.(kilde Tandlægebladet januar 2017)
Læs mere

18. januar 2017

Botox i tykkemusklerne?

Botuliniumtoksin, også kaldet Botox, er et af verdens giftigste stoffer, men har som bekendt fundet stor udbredelse som middel til fjernelse af rynker. Botox hæmmer frigivelsen af acetylcholin og har dermed også muskelafslappende virkninger, som fx kan udnyttes i behandling af skelen. Der har på det seneste været eksperimentieret med brug af Botox i forbindelse med belastningstilstande i tyggeapparatet (TMD); men indtil videre er resultaterne ikke opmuntrende. I en ny kritisk oversigt har man vurderet fem kliniske undersøgelser af effekten af Botox-injektion i tyggemusklerne på patienter med TMD. Kun én af undersøgelserne fandt klar reduktion af muskelsmerterne, mens de øvrige ikke fandt klinisk relevante forskelle i muskelsmerte eller gabeevne efter Botox-behandlingen. (kilde: Tandlægebladet nr 8 2016). Botox kan også bruges til hyperaktivitet og dermed forstørret tyggemuskler. Så der er et noget bredere anvendelsesområde end det mest kendte - nemlig rynkereducerende.
Læs mere

04. januar 2017

Mælk styrker tænderne

Sammenhæng mellem mejeriproduktindtag og caries blandt børn og unge. Resultater fra den danske del af EYHS followuoundersøgelsen
Læs mere

20. december 2016

God jul og godt nytår

Hele klinikken ønsker jer alle en rigtig glædelig jul samt et godt nytår. Klinikken vil have åbent følgende dage mellem jul og nytår: tirsdag den 27/12 og fredag den 30/12. Telefonen vil være åben fra kl 9.
Læs mere

11. december 2016

Kursus Invisalign

Lørdag den 10. December, var Marie på kursus, arrangeret af Invisalign, afholdt på Bella Sky. Invisalign er et system, hvor man kan rette skæve tænder med klare skinner, så det ikke ses. Der har været rigtig stor efterspørgsel på det specielt I år, så jeg er igang med mange forskellige spændende behandlinger, bl.a er jeg selv igang med behandling og kan nu med direkte erfaring vidergive oplevelsen af at bruge systemet. Jeg har arbejdet med systemet I 13 år og er meget glad og imponeret over hvad det kan. På kurset fik vi gennemgået de sidste nye tiltag, bade mht softwaren og mht skinnerne. Et meget givende og spændende kursus, hvor der I pauserne også blev tid til at dele erfaringer med andre kollegaer der også bruger systemet.
Læs mere

06. december 2016

Dårlig ånde

Hvad skyldes det og hvad kan vi gøre ved det ?. Dårlig ånde kan skyldes en ubehandlet parodontose, betændelse i svælget eller i sjældne tilfælde stamme fra maven, men den hyppigste årsag er bakterier, der lever på tungens bagerste 1/3, og som producerer svovldampe. Der er tale om såkaldte gram negative anaerobe bakterier, som lever i de dybe furer, der er på denne del af tungen. der er tale om samme type bakterier, som kan udvikle parodontose. For at komme af med den dårlig ånde skal man simpelthen af med disse bakterier. Dårlig ånde er ikke en sygdom, men en lidelse, der er forbundet med socialt tabu. Det gør det ikke nemmere, at personen med dårlig ånde, ikke selv kan lugte den grimme lugt - det er kun omgivelserne. Mange undlader typisk at gøre personen opmærksom på problemet, måske på grund af en fejlagtig opfattelse af, at personen der lider af dårlig ånde, har en mangelfuld mundhygiejne. Det er altså ikke tilfældet. En måde at komme af med disse svovlproducerende bakterier på, er at tilføre positive bakterier på, er at tilføre positive bakterier, som kan udkonkurrere dem, og som vel at mærke ikke selv producerer svovldampe. Husk på, at der altid vil være bakterier i disse tungefurer, det kan du simpelthen ikke undgå. Men tilfører du selv positive bakterier, så er du med til at bestemme, hvem der skal bo der !. Det er fuldstændig sammenligneligt med en have - er der et stykke bart jord, vil der komme planter på det efter en tid. Gør du intet, kommer der sandsynligvis ukrudt - tilplanter du selv jorden, så kan du ikke bare bestemme, hvad der skal være der, men sikre, at dine valgte planter udkonkurrerer ukrudtet. Det tager lidt tid og skal have hjælp med på vejen - det er fuldstændig det samme med din bakteriebalance, den skal hele tiden have hjælp for ikke at ende galt. D.v.s. den rigtige kost, sund livsstil i øvrigt og supplement af bakterier via kosten eller som tilskud. (kilde: CMS Dental). Man kan købe en tungeskraber til at fjerne de dårlige bakterier lidt hurtigere og supplere med tabletter med sunde bakterier der kan købes på apoteket (Prolacsan)
Læs mere

27. november 2016

Problemer med tandkødsbetændelse, parodontose, dårlig ånde?

Så er det dine mundMundhulen er det sted i kroppen, hvor der er flest forskellige bakterier samlet på et meget lille afgrænset område. Det starter lige efter fødslen, hvor man overtager morens mælkesyrebakterier som den første bakteriebefolkning. Disse første bakterier er sandsynligvis af meget afgørende betydning for vores helbred resten af livet. Gennem opvæksten udsættes vi konstant for nye bakterier, hvorfor man til sidst rummer flere hundrede forskellige typer bakterier, både gavnlige og skadelige. Nogle af disse kan forårsage betændelsesreaktioner fra tandkødet. En betændelse kan nedbryde vævet i mundhulen lokalt, og nedbrydes støttevævet omkring tanden kaldes det parodontose. Problemet med de betændelsesfremmende bakterier er, at har man først fået dem, så slipper man aldrig rigtig af med dem. Det vil bl.a. sige at parodontose er en kronisk sygdom, som man – måske – kan holde i skak, men i princippet har man den for livet. Der er dog godt nyt for parodontosepatienterne. For der er allerede nu mere end 200 danske tandlæger, der aktivt arbejder med at ændre bakteriebalancen hos deres patienter. Enbakterier du skal have fat i.
Læs mere

09. november 2016

Håndkøbsmidler til hjemmeblegning risikerer at ætse emaljen

Tandblegemidler til hjemmebrug, der kan købes, hos frisører eller kosmetologer, kan umiddelbart virke som en nem og relative billig vej til hvidere tænder. Men det er yderst tvivlsomt, om det har en effect - og I værste fald risikerer det at skade tænder og tandkød, lyder advarslen fra overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen I København.
Læs mere