Parodon­titis behandling

Paradentose er en efterhånden udbredt folkesygdom, som vi her på klinikken gør meget for at forebygge og behandle, således at vi kan bevare tænderne livet ud. Det er meget vigtigt at opdage sygdommen på et tidligt tidspunkt, hvilket vi gør ved at kontrollere for parodontose ved hvert tandeftersyn. Vi har herudover en tandplejer på klinikken, som er specielt uddannet i behandling af paradentose.

Sygdommen viser sig ved, at knoglen omkring tænderne bliver angrebet og tænderne kan blive løse. Hvis der gennem lang tid har været tandkødsbetændelse, vil knoglen omkring tænderne nærmest tænderne reagere ved at gå i opløsning. Det betyder, at knoglen nærmest tandkødsranden trækker sig tilbage. Tandkødslommen bliver dybere.

Hvad er paradentose?

Paradentose, også kaldet parodontitis eller parodontose, er en tandsygdom, der opstår, når en betændelsestilstand i tændernes støttevæv har udviklet sig over længere tid.

Støttevævet omkring tænderne omfatter tandkødet, fibrene, der omkranser tandrødderne, samt den omgivende kæbeknogle.

Paradentose opstår, hvis bakterierne får lov at sprede sig til de dybereliggende væv i tandkødet. Hvis bakterierne når ned til tandroden, vil knoglen på sigt blive nedbrudt, og tanden vil løsne sig.

Af samme grund betragtes paradentose som “de løse tænders sygdom”. Får sygdommen lov at udvikle sig, kan det medføre, at tænderne falder ud.

Hvordan behandler man for paradentose?

Inden behandlingen går i gang, kortlægger vi systematisk omfanget af sygdommen. Det kan være nødvendigt med røntgenbilleder.

Selve behandlingen af paradentose foregår ved, at man renser tandkødslommerne og tandroden. Hvis sygdommen har udviklet sig, så lommerne er meget dybe og betændte, vil behandlingen foretages i lokalbedøvelse, så du ikke oplever smerte.

Symptomer på paradentose

Paradentose opstår, når tandkødet har været betændt over en længere periode. Nogle opdager tandkødsbetændelse, hvis de bløder, når de børster tænder eller bruger tandtråd. Får betændelsen lov til at udvikle sig, kan det resultere i paradentose. Her skal du være opmærksom på følgende symptomer:

  • Hævet, rødt eller løst tandkød, der bløder ved tandbørstning eller spisning
  • Dårlige ånde eller smag i munden
  • Bylder mellem tænderne eller langs tandkødet
  • Følelsen af løse tænder

For at forhindre at tandkødbetændelsen udvikler sig til paradentose, er det en god idé at komme til løbende tandeftersyn.

Book tid til tandeftersyn her

Det kan du gøre for at forebygge paradentose

Daglig pleje af dine tænder er afgørende for din tandsundhed. Det gælder også med henblik på at undgå paradentose.

Forebyg paradentose med disse råd:

  • Hold tænderne og tandkødet rent med to daglige tandbørstninger og dagligt brug af tandtråd.
  • Undgå rygning, da de øger risikoen for at udvikle paradentose.
  • Undgå stress, da det forringer dit immunforsvar og øger risikoen for betændelsestilstande.
  • Gå til tandlægen, når tandlægen anbefaler det.

Behandlingen af paradentose består i et godt samarbejde mellem dig og os, dvs i dagligdagen er det dig der holder tænderne godt rent og til tandeftersynet, vil vi rense dine tænder og vejlede dig, så vi sammen får det bedste resultat.

Kontakt os her

Husk dit tandeftersyn

Selvom daglige tandbørstninger og generel god mundhygiejne kan gøre underværker for din tandsundhed, er det ikke altid nok for at undgå paradentose.
Bakterier kan samle sig steder i munden, hvor det er svært eller besværligt at komme til med en tandbørste.

Det er ikke altid, at du opdager tandkødsbetændelse eller paradentose selv. Derfor er det vigtigt, at du med jævne mellemrum får dine tænder kontrolleret hos tandlægen.

Hos Din Tand fjerner Marie, Sahar og Elif bakterier og tandsten, der kan forårsage paradentose samt giver dig den nødvendige og korrekte vejledning til at undgå, sygdommen opstår eller udvikler sig.

Nye tænder efter paradentose

Har du mistet en eller flere tænder efter paradentose, laver vi hos Din Tand tandimplantater som erstatning for dine gamle tænder. Det er i den forbindelse vigtigt, at paradentosen er velbehandlet eller under kontrol. Ellers kan implantatet gå tabt.

Grundig tandbørstning og generel god tandpleje med løbende tandlægebesøg er derfor nødvendigt for at blive egnet til at få tandimplantater efter paradentose.

Læs mere om implantatbehandling

Ofte stillede spørgsmål om parodontitis behandling

Ved paradentose kan du opleve hævet, rødt eller løst tandkød. Nogle får dårlige ånde og en grim smag i munden. Ved slemme tilfælde kan man opleve bylder i tandkødet samt løse tænder, der kan falde ud.

Har du først fået paradentose, kan hverken du eller tandlægen fjerne sygdommen. Med en god mundhygiejne kan du dog holde sygdommen nede, så den ikke udvikler sig.

Du kan sagtens få nye tandimplantater efter paradentose, såfremt sygdommen er velbehandlet og under kontrol. Derudover skal kæbeknoglen være af en god kvalitet, så den kunstige rod kan sidde ordentlig fast.