Tandsundheden i dagens Danmark er rimelig god. Ser vi på de to store tandsygdomme parodontose og caries, er der langt færre patienter i dag med alvorlige grader af de to sygdomme end der var for bare 20 år siden.

Et godt bevis for dette er, at kun ca 20% af den danske befolkning er tandløse i dag mod 40% for 20 år siden. Forbedringen er ikke bare kommet af ingenting. Børne- og ungdomstandplejen, som blev indført i 70érne er vel nok en af de bedste invisteringer i sundhed, som er indført i Danmark. Mange lande uden for Skandinavien er rigtig misundelig på Danmark, at vi har denne fantastiske ordning. Tænk at langt de fleste som har brug for ortodontisk behandling, får dette foretaget i deres vækstperiode og ikke skal vente til de får råd som voksne. Mulighed for fortsættelse i privat tandlæge praksis med støtte fra starten til de mest almindelige tandbehandlinger har også værret en god investering i tandsundhed. Tandlægernes efter- og videruddannelse og investeringer i nye produkter og udstyr, er også en forklaring bag den øgede tandsundhed.

Danske tandlæger har dog generelt set altid taget imod nye produkter og nyt udstyr med en vis skepsis. Eksempelvis tog det lang tid før fissurforseglinger (red.: lakering af tænder) blev anvendt på flader med en caries diagnose. Tandpasta med 5000 ppm fluorid har stadig ikke rigtig fundet sin ellers berettigede plads i cariesforebyggelsen og mundskyllevæsker mod plakdannelse bliver retteligt ikke anbefalet af ret mange tandlæger i Danmark. Ej heller er laserbehandling mod paradentose eller hårdtvævslaesere til eskavering (red.: boring i tænder) blevet nogen succes blandt danske tandlæger. Danske tandlæger kræver nemlig dokumentation for at behandlingerne virker. Denne holdning er blevet dem indpodet under deres studie på de to tandlægeskoler i Danmark.

Danmark er i front på mange forskningsområder som giver bedre tandsundhed, det kan vi være stolte af og det får vores patienter glæde af.

Kilde: Kim Ekstrand, tandlæge, ph.d, lektor og viceinstitutleder på Københavns Tandlægeskole skrevet i avis medfulgt Tandlægebladet omkring udstyr og produkter.