Med de seneste års viden om sammenhængen mellem bakterier, mundsundhed, kost , livsstil og almen sygdom/sundhed, er der fokus på et engageret klinikteam som “frontrunner” i kampen om et liv i balance og et godt helbred.

POSITIVE BAKTERIERS BETYDNING

Man kan næsten ikke overdrive bakteriernes betydning for et godt helbred. Overalt på kroppens overflader er der en biofilm, der består af flere lag bakterier. Biofilmen har særlig betydning, hvor der er slimhinder, da den er meget mere gennemtrængelig end huden. Mundhulen er derfor en forpost for den lange mavetarmkanal, som har så afgørende betydning for vores helbred.

Vores yderste dele af immunsystemet ligger 1-2 cellelag nede i slimhinden. Her ligger en gruppe af de hvide blodlegemer og spejder efter information. Der får de i stor udstrækning information fra de bakterier, der liggr på slimhinden. De “hvide spejdere” kommunikerer videre til det regionale immunsystem i lymfeknuder, men også via blodbanen til det overordnede immunsystems “kommandocentral”.

Vi ved nu, at bakterierne på overfladen interagerer med  de “hvide spejdere” – og de er nærmest i symbiose med dem. Det betyder, at de “dårlige” bakterier kan reducere immunresponset – i nogle tilfælde ligefrem slå knuder på det, mens andre “gode” bakterier kan øge immunsystemets evne til at forsvare kroppen. Resultatet er så, at det er de bakterier, der er på overfladen, som i vidtgående grad indirekte bestemmer, om vi bliver syge – og hvor syge vi bliver.

Tandteamets opgaver

Step 1: Dræb bakterier

Et engageret  tandteam kan gøre en rigtig stor indsats for ikke bare mundhulens sundhedstilstand, men for hele kroppens – bl.a. ved at reducere bakteriernes mulighed for at vokse og gemme sig – dvs fjerne plak og tandsten. Hvis der er mulighed for et resevoir af “dårlige” bakterier – typisk i en poche (red.: tandkødslomme) – skal den slås ned. Dette kan ske med laser, hvor man brænder bakterierne, eller det kan ske med lysaktiveret desinfektion, hvor man aktiverer et stof, der sætter sig på bakterierne, med et kraftigt lys, så disse elimineres. Dette kaldes FotoSan, hvilket vi har på klinikken. Kemikalier (f.eks. klorhexidin) ved man, virker ikke godt nok i disse behandlinger, men det får tandkødet til at hele hurtigere.

Step 2: Hjælp de gode bakterier

På slimhinden og i pocher (tandkødslommer) vil der altid være bakterier – “gode” såvel som “dårlige”. Det er muligt at kontrollere fordelingen – og hvorfor så ikke også gøre det?. dette kan gøres med et probiotikum – ved at tilføre gavnlige bakterier. det er lidt ligesom med de “gode” bakterier i yoghurt. Men i modsætning til yoghurt, kan man koncentrere volumen af probiotikum og udvælge særligt egnede bakterier, der er gode til at overleve i tandkødslommer. Et produkt specielt udviklet til dette formål er [email protected] gel. Her er der tale om frysetørrede “gode” bakterier, der som en genbehandling appliceres i tandkødslommerne.

Step 3: Få patienten med i kampen.

Uanset hvor dygtigt tandteamet er, så skal patienten selv væk fra bænken og med ind i kampen. Det sker allerede med instruks om den daglige forebyggende indsats. Men det er ikke nok. En ændret livsstil med bedre kostvaner og mere motion fortaber sig ofte hurtigt i ugerne efter klinikbesøget. Men med et nyudviklet specifikt mundhule-probiotikum (sugetablet), kan patienten dagligt nemt gøre sit for at tage kampen op. [email protected] – sugetabletterne indeholder de samme gode bakterier (laktobaciller) som i gelen, der hjælper med at holde biofilmen positiv. De bekæmper de “dårlige” bakterier, stimulerer de “hvide spejdere” positivt, hvilket resulterer i, at personen, der indtager dem, bliver mere modstndsdygtig overfor infektioner m.m.

Step 4: Hele immunforsvaret styrkes og patienten tager selv et ansvar.

Man skal ikke undervurdere det vigtige i, at patienten dagligt har vlgt at gøre en aktiv indsats for en bedre mundsundhed – og dermed generelt en bedre sundhed. Det giver et medansvar, som givet spiller en rolle for, at patienten tager et yderligere ansvar i vigtige livsstilsændringer – som f.eks. rygestop og reducering af indtag af fødevarer med højt fedt- og sukkerindhold.

Gode bakterier kan øge immunsystemets evne til at forsvare kroppen.

(kilde: Dentanet)