Der er stigende evidens for, at e-cigaretter skader helbredet. Det er konklusionen i en ny rapport fra WHO, som den danske overlæge fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger, bl.a. står bag. (kilde : Tandlægebladet).

Rapporten giver ifølge Charlotta Pisinger for første gang et samlet overblik over al relevant forskning, knap 200 studier, om e-cigaretter. Et helikopterperspektiv, som hun udtrykker det.
– Vi har fået et stærkere fundament at stå på, når vi siger, at e-cigaretter ikke er uskadelige. Vi kan se, at e-cigaretter me stor sandsynlighed vil øge risikoen for lungesygdomme, cancer og hjerte-kar-sygdomme, fortæller Charlotta Pisinger, der samtidig fastslår, at et af de store problemer, når man skal vurdere helbredseffekterne ved e-cigaretter, er manglen på langtidsstudier. Rapporten inkluderer en række nye studier, der har undersøgt de odontologiske perspektiver, og også her er der ny viden. -De hyppigste rapporterede bivirkninger i mundhulen og svælget er tørhed, irritation og hoste. Men flere studier har også fundet, at e-dampe skader cellerne i munden, faktisk på samme niveau, som var man udsat for tobaksrygning. Der er også studier, der viser, at der er øget risiko for marginal parodontitis, tandtab og mundcancer, forklarer Charlotta Pisinger.

kilde: Tandlægebladet