Et nordisk studie viste, at 79% af alle voksne lider af følsomme tandhalse fra tid til anden.

Tanden er opbygget af en masse “mikrorør” som løber fra tandens midte (nerverummet) til tandens yderflade. Normalt er disse rør dækket af et kalklag, som fungerer som en “prop”. Disse propper kan slides- eller ætses af, så der kommer direkte kommunikation mellem nerve og overflade via disse rør. På sin vis er det jo smart, at kroppen reagerer på skader fra tandens overflade, så man kan nå at forebygge det, før det er for sent.

Det man kan gøre, hvis man mærker isningerne er følgende:

1) allervigtigst er børsteteknikken. Her er det vigtig at børste i cirkelbevægelser i stedet for skurrebevægelser frem og tilbage. Denne teknik slider ikke så meget på tænderne. Herudover skal man passe på med at trykke for hårdt med tandbørsten.

2) start fra indersiderne med tandbørstningen. Her er det mere vanskeligt at komme til og man undgår herved at trykke for hårdt. Man vil typisk trykke hårdest i starten af tandbørstningen, når man så kommer til yderfladerne, har man brugt en del af kræfterne og slider derfor ikke så hårdt.

3) brug en blød tandbørste, her har vi en god børste, der kan købes på klinikken. Den kommer fra Curaprox, er en blød tandbørste, men virker som en medium, da den består af over 5000 børstehår lavet af specielle fibre, som ikke slider så meget på tænderne, som almindelige børstehår.

4) en tandpasta mod følsomme tandhalse. Disse findes indenfor næsten alle gængse mærker. De indeholder færre slibe korn og nogle af dem indeholder kaliumnitrat, der depolarisere nerven, og derved hindre udløsning af den stimulus, der opleves som smerte. Nogle indeholder specielle fluorforbindelser, der fremmer “propdannelsen” på overfladen igen via det kalk der er i spyttet.

5) undgå for mange sure mad- og drikkevarer. Hvis der spises eller drikkes surt, skal det gøres over kort tid, så tænderne påvirkes så lidt som muligt.

I den akutte situation, kan du smørre lidt tandpasta på området og lade det sidde lige før du går i seng. Så tilfører man området ekstra fluor og “propperne” dannes dermed hurtigere. Du anbefales kontakte os, da det jo kan være et hul i tanden, som skal laves,  hvis det viser sig at være isninger, har vi en fluorlak i høj koncentration vi kan pensle området med.