Ny svensk forskning har vist, at børn, som undgår tidlig kolonisering med mutans streptokokker (MS)( bakterier der giver huller i tænderne red.), forbliver MS fri – og det har positiv betydning for deres cariesudvikling.
I studiet blev børn af førstegangsmødre, som havde højt MS-niveau, og som deltog i et kontrol- og forebyggelsesprogram, undersøgt i 19-års alderen. Forskerne kunne på den baggrund konkludere, at det er muligt at forblive negativ mht. MS i voksenalderen, hvis man undgår tidlig kolonisering.
Derfor foreslår de, at strategier til at undgå eller forsinke kolonisering med MS bør indgå i forebyggelse af “early childhood caries”.
Kommentar af Professor Svante Henrik Agardh Twetman, Tandlægeskolen København:
-Studiet er interessant og unikt på grund af den lange opfølgningsperiode, men samtidig er studiegruppen meget lille, hvilket begrænser konklusionerne. Resultaterne støtter dog hypotesen om, at en stabil og balanceret biofilm i mundhulen (plak) er associeret med oral sundhed, mens en tidlig kolonisation af stærkt acidogene og aciduriske bakterietyper (som fx Streptococcus mutans) medfører en forhøjet risiko for caries. Arbejdet giver bekræftende viden til planlægning, organisation og gennemførelse af forebyggende programmer. (kilde: Tandlægebladet).
Maries kommentar: Dette er et område i rivende udvilking og meget spændende, at man kan forebygge caries og måske styrke hele immunforsvaret, ved at være opmærksom på bakterie påvirkning i specielt det første leveår. Man kan f.eks fralægge sig den dårlige vane- som jeg havde som småbarnsmor – at tage sutten i munden før barnet får den ( i den gode mening at rengøre den!), når de tabte den på gulvet!, her er det nok bedre at skylle den, eller fjerne det værste snavs og give barnet den, da man tilfører barnet rigtig mange bakterier ved selv at tage sutten i munden.