Tandblegemidler til hjemmebrug, der kan købes, hos frisører eller kosmetologer, kan umiddelbart virke som en nem og relative billig vej til hvidere tænder. Men det er yderst tvivlsomt, om det har en effect – og I værste fald risikerer det at skade tænder og tandkød, lyder advarslen fra overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen I København.

Hun har netop fået analyseret et middle til hjemmeblegning, som viste sig at have en pH-værdi på 4.5, hvilket er så lavt, at man risikerer ætsning af tændernes overflade. Og det pågældende product er , ifølge Ulla Pallesen, ikke det eneste med en kritisk lav oH-værdi.

-Udfordringen for producenterne af håndkøbsmidler til hjemmeblegning er kravet om, at brintoveriltekoncentrationen ikke må være over 0,1%. Det gør det svært at lave et middle, der faktisk bleger tænderne. Vi har set flere eksempler på  midler, der har for lavt pH-værdi. Og en ætset tandoverflade ser mat og lys ud, men farveændringen skyldes ikke, at der fjernes farvestoffer fra  tænderne, men derimod at der ætses noget af tanden væk, lyder advarslen fra Ulla Pallesen (kilde Tandlægebladet).

Det jeg plejer at sige omkring blegning er, at man kun har et sæt tænder og at de ikke vokser ud på same made som håret. Man skal tænke sig rigtig godt om før man beslutter sig for at tænderne skal bleges.