Vi ved alle, at vi får huller i tænderne, hvis vi ikke børster vores tænder. Men det er faktisk kun toppen af isbjerget i forhold til de sygdomme og påvirkninger, der kan opstå, hvis vi tager for let på den daglige pleje af tænder og mund. (kilde: Helse aug 2016)

Når vi taler sundhed og sygdom i dag, er vi efterhånden blevet meget opmærksomme på, at en række lidelser kan spille sammen på forskellig vis. Tanken om, at det ene kan påvirke det andet, og at kroppen er en helhed, er slet ikke fremmed for os. I den forbindelse er det også vigtigt at forstå, at munden er en del af kroppen, men det har det ikke helt været tradition for.

Grobund for bakterier:Hver dag indtager vi store mængder madog drikke, som indeholder syre, der kan true vores tandsundhed, hvis madrester ikke fjernes dagligt med tandbørste, tandtråd og mellemrumsbørster. Mens syren kan gøre tandens emaljelag tyndt og give isninger i tænderne, giver sukker grobund for forskellige bakterier, der kan føre til huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Hvis betændelse i tandkødet ikke bliver behandlet, kan det udvikle sig til paradentose, hvor knoglen omkring tænderne nedbrydes.

plak:Huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose skyldes bakterieinfektioner, der opstår, når belægninger af bakterier – også kaldet pplak – ikke bliver holdt nede i den daglige mundhygiejne. Plak viser sig som en blød og let afskrabelig gul/hvid masse langs tandkødskanten. Ved tykke lag kan plakken ses med det blotte øje, og ved tyndere lag kan der skrabes en lille mængde af tandoverfladen med en negl. Tænderne er ikke glatte og skinnende, når der er plak på dem. Selv om mundhulen har sit eget naturlige forsvar med læber, kinder, tunge og spyt, som bidrager til at holde plakken nede, f.eks. ved at spyttet skyller tænderne fri for plak, er det nødvendigt med en mekanisk fjernelse af plak ved hjælp af tandbørstning, tandtråd og mellemrumsbørster.

Tandkødsbetændelse:Det kan være en udfordring at holde tænderne fri for plak. Nogle områder i munden kan være svære at komme til. De fleste af os har da også prøvet at have tandkødsbetændelse, som viser sig ved, at det pludseligt bløder et sted i munden, når vi børster. Betændelsen skyldes typisk, at der gennem længere tid har siddet plak ved povergangen meællem tænder og tandkød og mellem tænderne. Hvis bakterier og madrester fjernes dagligt, vil tandkødet blive sundt og holde op med at bløde efter et par uger. På tandklinikken kan din tandplejer vise dig, hvordan du kan pleje dine tænder i hverdagen og holde de vanskelige områder rene.

Paradentose:Paradentose er en bakterieinfektion, der i større eller mindre grad har nedbrudt den del af kæbeknoglen, som tænderne sidder fast i. Det fører til løse tænder og i værste fald tandtab. Paradentose er i de fleste tilfælde en sygdom, der udvikler sig langsomt. Derfor er det vigtigt at få undersøgt sine tænder regelmæssigt hos tandplejeren for de første tegn, så diagnosen bliver stillet så tidligt som muligt. Paradentose jan hos de fleste stoppes med grundige og hyppige dybderensninger (paradentosebehandling), hvor tandplejeren renser tænderne for tandsten og plak både over og under tandkødet. Derudover er det som nævnt afgørende, at tænderne plejes grundigt hver dag.

andre steder i kroppen:I de fleste år har en lang række undersøgelser afsløret, hvordan infektioner i munden kan influere på infektioner andre steder i kroppen. Man har opdaget, at bakterier fra tandkødslommerne kan sprede sig til resten af kroppen via blodbanen. Man har sågar fundet bakterier, der forbindes med personer med ryglidelser. Men frem for alt er man blevet opmærksom på en sammenhæng mellem mundhulens sundhedstilstand og sygdomme som diabetes, hjerte-kar-, luftvejs., og nyresygdomme. Derfor er det vigtigt for hele din krop, at du hver dag børster dine tænder helt rene.

Kilde: Helse august 2016