Huller i tænderne , en revnet tand, og en udsat tandrod er de mest almindelige smertefremkaldere. I andre tilfælde kan en gumme sygdom eller forstyrrelser i kæben også forårsage smerte.

Graden af en tandpine kan variere fra en vedvarende mild til en skarp og næsten utålelig smerte. Kortvarige smerter kan i visse tilfælde fremprovokeres ved at tygge i mad eller af kulde fra f. eks. koldt vand eller varm te/kaffe.

Om problemet stammer fra én bestemt tand eller kæben kan kun en grundig undersøgelse hos tandlægen afgøre. Undersøgelsen omfatter et grundigt kig på tænder og gummer og om nødvendigt en røntgen undersøgelse.

Tandpine kan afsløre tegn på alvorlig sygdom.

Smerter omkring tænder og kæben kan være symptomer på sygdomme i hjertet, som f.eks. angina pectoris ellet et begyndende hjerteafnfald. Hjerte-krampe forårsaget af utilstrækkelig forsyning af iltet blod til hjertemusklen på grund af forsnævring af arterierne til hjertet, kan hos nogle patienter fremkalde tandpine. Dette kan være eneste symptom på deres hjerteproblem.

Øreinfektioner eller bihulebetændelse kan også “trigge” en tandnerve til et smerteanfald. Derfor er det vigtigt at lytte til kroppens signaler og straks søge en tandlæge ved tandsmerter.