onsdag den 11/6, var Marie på kursus i København omhandlende porcelæns restaureringer, cementering heraf og scannings aftryk

Onsdag den 11/6, var Marie på kursus i København omhandlende porcelæns restaureringer, cementering heraf og scannings aftryk.

Kurset startede med, at tandlæge Jan Thomsen gav en gennemgang af de typer porcelænsrestaureringer der findes på markedet i dag. Jan har arbejdet med kosmetisk tandpleje og porcelænsrestaureringer i mange år og har en stor viden om emnet. Vi fik gennemgået de forskellige typer restaureringer, hvor det sidste nye er zirkonium porcelæns kroner, hvor porcelænet er så stærkt, at man kan lave en mindre bro af det og kindtandskroner. Han nævnte de tre typer af porcelænsrestaureringer: 1)feltspat porclæn, 2) glas keramik og 3) oxid keramik. kosmetikken er højest ved feltspat keramik og bliver dårigere ved glaskeramik og endu dårligere ved oxid keramik. Der er dog de seneste år sket rigtig meget, så kosmetikken ved glas- og oxid keramik er mindst lige så god som metalkeramik kronerne, som er alternativet. Styrken derimod stiger fra feltspat keramik, som mest bruges til fortænder og glas keramik som bruges til alle tænder. Styrken er klart stærkest ved oxid keramik. Cementeringen af keramik restaureringerne har stor betydning. Jan gav os nogle styrketal på forskellige forbehandlinger og cementer. Han viste os nedsættelsen af styrken ved forkert brug. Her på klinikken bruger vi alle de nyeste tiltag der er på cementeringer og forbehandlinger, så det var dejligt at blive bekrætet i dette.

Hererfter var der gennemgang af Sironas scanner og fræser. Man kan simpelt hen få en scanner, der kan filme tanden, så man ikke behøver at få taget almindeligt aftryk. Disse scannere har udviklet sig markant de sidste 5 år. Fra at man skulle tage ca 30 billeder i forskellige vinkler med et forholdsvist stort camara inde i munden til i dag, hvor det er et camara der filmer og samtidigt viser hvad der er kommet med på en skærm, så man har et dobbelt chek på at aftrykket er korrekt. Det sidste nye er, at billedet nu er i farver, så man kan se forskel på tandkød og tænder. Man kan vælge at sende scanningen online til laboratoriet eller at have en fræser på klinikken, hvor man kan designe kronen på computeren og sende informationerne videre til fræseren, som i løbet af kort tid fræser kronen ud fra en porcelænsblok. Herefter indprøves kronen på tanden. Når den passer efterbrændes kronen i en ovn og ca 2 timer efter patienten er ankommet, er kronen klar til cementering. En meget spændende udvikling som er ved at være nået der til, at jeg synes kvaliteten er lige så god som når vi tager et almindeligt aftryk og sender det til teknikkeren. Jeg er meget obs på situationen og følger nysgerrigt med.