Tirsdag den 27/9 2016 var Marie på kursus I Køge Tandlægeforening afholdt af Adjunkt Christian Damgaard fra Københavns Universitet. Han er ph.d. og tandlæge med special I parodontologi. Det var et super spændende kursus, som gav os nogle nyheder om fremtidens bekæmpelse af parodontose, der så meget positivt ud.

Igennem de senere år er der også indenfor vores område kommet mere og mere focus på “Os og vores bakterier” godt hjulpet på vej af intens forskning, genteknologiske landvindinger og populærvidenskabelige bøger som bl.a. “Tarme med charme” af Giulia Enders.

Samspillet mellem gode og dårlige bakterier I vores krop gemmer endu mange hemmeligheder.

Christian Damgaard (som forøvrigt kommer fra Køge) har speciale I parodontologi, bakteriæmi og komplementsystemets rolle ved inflammation.

Han gennemgik først alle de reaktioner der sker via vores immunsystem, når vi bliver udsat for nogle bakterier vi ikke kan tåle.

Arealet af sunde tandkødslommer svarer til det areal tommelfinger aftrykket har. En parodontose patient har et forøget tandkødslomme areal, der svarer til ca en knytnæve. Man skal forestille sig at denne knytnæve er et sår, som immunforsvaret reagerer på, så det er jo en forholdsvis voldsom påvirkning af kroppen. Når kroppen kronisk reagerer på dette sår og der kronisk kommer bakterier I blodbanen dels ved spisning, tandbørstning og tandrensning, har man I de senere år også fundet frem til, at risikoen for at få sukkersyge type 2, rheumatoid arthritis, hjerte-kar sygdomme, præmature fødsler og sidste skud på stamen er Alzheimers – er øget og forværres af parodontosen. Omvendt har personer med disse sygdomme også forhøjet risiko for at få parodontose og dermed forværre sygdommen.

Man har fundet frem til et stof der har betydning for formindsket reaktion, hvor immunforsvarscellerne bekæmper bakterierne men med formindsket ødelæggelse af vævet. Dette stof hedder resoliner. Man håber og tror på, at man I fremtiden f.eks kan tilsætte dette stof I tandpasta, så de på den made kan hjælpe parodontose patienternes immunforsvar, så parodontosen forbedres – super spændende.

Noget man selv kan gøre for at forebygge parodontose er: 1) børste tænderne grundigt 2 gange om dagen kombineret med brug at flaskerensere eller tandtråd. 2) stoppe med rygning. 3) spise fiskeolie, ingefær, hvidløg og D-vitamin.