Når man først har sat boret til et tandsæt, er prognosen for både den enkelte tand og hele tandsættet lidt dårligere. Derfor har forskere i lang tid været interesseret i at finde ud af, om der er en anden måde at stoppe udviklingen af caries ved end fyldningsterapi.

Det er altid ærgerligt, når det er nødvendigt at bore i en tand. – Dels ved vi, at der er en begrænset levetid på den efterfølgende fyldning, men vi ved også, at hver gang vi skal skifte den, kommer vi til at bore lidt af det omgivende tandvæv væk, så tanden svækkes yderligere, og fyldningen bliver større og mere kompliceret, siger lektor ved Tandlægeskolen på Københavns Universitet, dr. odont. Vibeke Quist. – Hvis vi kan undgå at bore i tænderne, kan vi forbedre prognosen både for den enkelte tand og for hele tandsættet. Derfor er det så positivt, hvis vi kan udskyde eller helt undgå at bore i en tand ved at bruge en SEAL-behandling, en plastlakering, i stedet for en fyldning. Hun er initiativtager og projektleder af SEAL-projektet, som er en klinisk, randomiseret sammenligning af plastlakering og plastfyldning af mere end 500 fyldninger. (kilde: klinikliv, tandlægebladet)

Her på klinikken har vi altid været meget opmærksom på dybe furer i tænderne, hvor en plastlakering kan hindre en evt fremtidig fyldning. Begyndende hul i tanden kan også på denne måde stoppes med en plastlak i stedet for en fyldning. Er hullet kommet ind til tandbenet under emaljen og er der brud af overfladen, må man dog ty til boret, da hullet ellers vil blive større.