En ært er ikke bare en ært.
De fleste forældre bruger for meget fluortandpasta på børnenes tandbørste. Det viser en amerikansk undersøgelse, hvor 50 forældre blev bedt om at demonstrere, hvordan de applicerer pasta på tandbørsten. Instruksen lød på forhånd på at anvende en mængde på størrelse med en ært eller i et tyndt lag.
Det størrelsesforhold tolkede forældrene forskelligt. Et tyndt lag, der skulle indeholde 0,125 g pasta, sneg sig op på det dobbelte eller mere, mens ærtestørrelsen, der burde veje 0,25 g, viste et mindre vægtudsving. Forskerne konkluderer, at forældrene generelt brugte for meget tandpasta, og de understreger, at en mundtlig forklaring ikke er nok. Forældrene skal have den aktuelle størrelse demonstreret på selve børsten.(kilde: Tandlægebladet).
Her i Køgeområdet er der tilmed et højt fluor indhold i drikkevandet, så her skal man passe ekstra meget på ikke at komme for meget tandpasta på tandbørsten til børn. Konsekvensen af for meget fluortandpasta kan være hvide pletter på de blivende tænder. Hvis du er i tvivl om hvor meget tandpasta der skal bruges, kan du spørge ved dit næste besøg på klinikken, så kan vi demonstrere det på en tandbørste.