22 timer i døgnet har Costumes chefredaktør haft bøjle på. I halvandet år. Som voksen. Læs om forløbet her – fra tankerne om, hvornår man egentlig er for gammel til at gå med bøjle, og undskyldningerne for at læspe til dagen med blændende lige, nyt smil.

“Jeg husker stadigvæk, hvordan det som 14-årig var at gå rundt med metalbøjle på tænderne. Jeg rev konstant mine læber itu, og jeg hadede at smile, når der skulle tages billeder. Da jeg efter to år fik togskinnerne af, havde jeg til gengæld lige tænder og et fint smil, der stod flot til både permanent krøller og højt pandehår. desværre fik jeg hverken sat en  tråd bagpå eller anbefalet at sove med natbøjle, og det resulterede i, at jeg som voksen havde skævere tænder (især i overmunden), end før jeg fik bøjlen på.

Det er åbenbart ganske normalt, at ens tænder rykker sig med alderen, og al den umage og besvær ved at have haft bøjle på som en meget opmærksom teenager var fuldstændig spildt. Heldigvis findes der i dag et alternativ til den klassiske metalbøjle, og den hedder Invisalign – en gennemsigtig tandskinne, der næsten er usynlig, og som cirka hver uge eller hver 14. dag skiftes ud med et nyt sæt, i takt med at tænderne stille og roligt rykker sig henimod der, hvor planen er, at de skal sidde. Og den er ikke kun forbeholdt teenagere og skoletandlæger. En af mine veninder var for et par år siden i gang med behandlingen, og det gav mig idéen til selv – igen – at forfølge et sæt lige tænder.

For gammel til bøjle?

På min venindes opfordring ringende jeg til Smiledesigns og fik en tid til en konsultation hos både en tandlæge og en tandplejer. Her fik jeg en introduktion til behandlingsforløbet og en klar idé om, hvad jeg kunne forvente, at der ville komme til at ske over det næste lange stykke tid. For ja, præcis som i min barndom tager det tid at rette tænderne op. Som en del af planen fik jeg blandt andet taget billeder af mine tænder, og jeg blev scannet og kunne via 3D scanner se, hvordan mine tænder over tid ville rette sig, og hvordan det endelige resultat kunne forventes at se ud. Ud fra blandt andet scanningen og røntgenbillederne blev der lagt en behandlingsplan for mig.

Min utilpashed i forhold til bøjlen var som sagt stor som teenager, og her, som voksen, var jeg da ærligt talt også nervøs for, hvordan andre ville opfatte mig med den på. Var jeg egentlig for gammel til det? Og så var der tidsrammen: Jeg skulle forvente at have bøjlen på i minimum et år til halvandet, hvilket på daværende tidspunkt syntes som uendelig lang tid. Men så tænkte jeg over, at sådan havde jeg det også, første gang jeg blev gravid, og de fleste, der har prøvet det, ved som bekendt, at de ni måneder går ret hurtigt i forhold til alt det, der venter på den “anden side”. Det gjorde udslaget. Jeg skulle bare i gang, og det skulle gå hurtigt.

Et par uger efter sommerferien i 2017 fik jeg mine første skinner på, der var skræddersyet til mine tænder. På nogle af tænderne blev der også påsat små (næsten usynlige) attachments, som er med til at justere tænderne, så de drejer i den rigtige retning. Jeg var en smule øm til at starte med , men det var på ingen måde uudholdeligt, og jeg vænnede mig ret hurtigt til det. Jeg tror, det værste var, at jeg ofte tog mig selv i at undskylde over for folk, at jeg havde bøjle på, da den fik mig til at læspe lidt, men det var faktisk de færreste, der lagde mærke til noget, før jeg selv nævnte det.

I begyndelsen skulle jeg have bøjlen på i 22 timer i døgnet, hvilket betød, at jeg kun havde den ude, når jeg skulle spise, drikke noget farveholdigt eller børste tænder. Jeg var ret så konsekvent med at overholde det, men de dage, hvor jeg enten havde et vigtigt møde eller en arbejdsmiddag, blev det nogle gange til lidt mindre. Cirka hver syvende uge var jeg til kontrol hos tandlægen, så de kunne se, om alt forløb, som det skulle. De fleste tjek varede ikke mere end 10-15 minutter, men et par gange under forløbet skulle jeg scannes igen, de små attachments skulle flyttes eller gøres større for en bedre virkning, og det var også her, at jeg selv for alvor kunne se, hvor store fremskridt der havde været.

Efter cirka et år og fire måneder sad mine tænder virkelig flot, og jeg synes selv, at jeg var ved at være færdig. Men da det ikke kun var det kosmetiske, men også min tandstilling og bid, der skulle justeres, krævede det lidt længere tid. Heldigvis var den sidste del af forløbet ikke helt så strengt som det første. Her skulle jeg blot have bøjlen på tolv timer i døgnet – det svarede altså til, at jeg ikke behøvede at have den på i dagtimerne. I dag er mit bid om mine tænder fuldstændigt, som jeg drømte om, og jeg er simpelthen så glad for, at jeg tog beslutningen. Mange af dem. der har fulgt mig, er lige så begejstrede og overraskede over, at man kan rette tænder så flot på denne måde. Ja nogle er nærmest kede af, at de ikke også fik det gjort samtidig – eller er i gang med  samme behandling nu.

Hos Smiledesign koster et typisk forløb mellem 35.000 kr og 55.000 kr. Det er svært at sætte en præcis slutdato på et forløb, da det er individuelt fra person til person, men regn med, at du skal have bøjle på i minimum et år. Efter endt forløb får du både tråd bag på tænderne og en natbøjle, så dine tænder ikke rykker sig igen. Vælg altid en behandler, der har masser af erfaring og er specialist inden for området. Det er en behandling, som ændrer noget permanent – både kosmetisk, men også funktionelt i form af sammenbid og tyggefunktion.

Kilde: Costume nr 11 November 2019 skrevet af Rikke Amtorp Christensen

Kommentar fra klinikken: Vi har udført Invisalign behandlinger i 15 år og er netop påpbegyndt med Sure Smile, som minder meget om Invisalign. Hvis du er interesseret, giver vi en konsultation eden beregning, hvor vi kan vurdere dit bid, forklare om de to systemer og hvad de kan gøre for dig. Vores priser er noget billigere og ligger mellem 15.000 kr og 35.000 kr