Når man laver en krone på en tand, må tandlægen typisk slibe en væsentlig del af den raske tand væk for at give plads til kronen. Der findes imidlertid ofte et alternativ til behandling med kroner – en metode som bevarer tanden bedre end den traditionelle kronebehandling. Behandling med et ”onlay” i stedet for en krone bevarer mere af tanden. Samtidig mindskes risikoen for rodbehandling betragteligt med et onlay.

Onlay-behandling bevarer mest af tanden

Flere toneangivende tandlæger på verdensplan anbefaler onlays i stedet for kroner i alle de tilfælde, hvor det er muligt. Med et onlay behøver man nemlig ikke at slibe nær så meget af tanden. Det vil sige, at man bevarer mere af den raske tand, hvilket vi netop prioriterer højt.

Reduceret risiko for rodbehandling

Desuden er risikoen for rodbehandling markant mindre med et onlay end med en krone. Ca. 10-15 procent af alle tænder som får en krone på, ender med en rodbehandling pga. påvirkningen af tandens nerve ved beslibning af tanden. Risikoen for rodbehandling ved et onlay er langt mindre, under 2 procent.

Flere fordele ved onlays

Da et onlay dels er den behandling, som bevarer mest af tanden, og risikoen for efterfølgende rodbehandling er mindre, må et onlay anses for at være den mest optimale behandling, når det er muligt at lave den.

Onlayet er fremstillet af et fuldkeramisk kvalitetsmateriale, og vi kan lave onlayet på 2 timer på klinikken. Farven på et onlay kan tilpasses tændernes farve ligesom ved en almindelig keramisk krone. Prisen på et onlay er også den samme som ved en kronebehandling.

Du kan få tilskud til behandlingen hvis du er medlem af Sygeforsikringen ”danmark”.

Ingen misfarvninger af tanden

Ved almindelig kronebehandling er kronekanten ofte i kontakt med tandkødet, hvilket ofte bevirker, at tandkødet trækker sig tilbage, så tandkødet blottes. Med tiden kan en sådan blottet tandhals også syne mørkere. Det vil man selvfølgelig gerne undgå, hvilket er muligt med et onlay. Et onlay er nemlig typisk ikke i kontakt med tandkødet, og selv om et onlay er i kontakt med tandkødet, giver det ikke de mørke misfarvninger af tanden, som en krone altså indirekte kan resultere i med tiden.

Kan jeg få lavet et onlay?

Vi anbefaler typisk onlays til tænder, når defekten i tanden er placeret over tandkødsniveau.
Din tandlæge kan fortælle dig, om det konkret er muligt at lave et onlay, eller det ikke er muligt – dette afhænger af en række omstændigheder vedrørende tanden, som tandlægen kan vurdere, når hun ser dig.

Fakta om behandling med et onlay

  • Markant mindre beslibning af den raske tand – man bevarer væsentligt mere af den naturlige sunde tandsubstans. Ved beslibning til en krone fjernes ofte 50-70 procent af tanden. Ved et onlay fjernes normalt maksimalt ca. 5-15 procent af tanden – og ofte meget mindre.
  • Markant reduceret risiko for rodbehandling efter onlay sammenlignet med kronebehandling.
  • Samme garanti på holdbarhed – 5 års materialegaranti. 
  • Samme pris som ved en fuldkeramisk  krone: Prisen for et onlay er 5900 kr. Onlayet produceres på klinikken på 2 timer, så det cementeres samme dag.
  • Tilskud fra Sygeforsikringen ”danmark”: Samme tilskud som ved behandling med en krone.

Rabat ved flere onlays

Er der behov for at få lavet flere onlays, vil det ofte være muligt at aftale en samlet rabat.

Skriftligt prisoverslag

Du er velkommen til at få et skriftligt prisoverslag, så du på forhånd ved, hvad behandlingen vil koste.

Vidste du det om onlays…

Muligheden for at lave onlays har eksisteret i mange år, men i Danmark er der mest tradition for at lave kroner til trods for de fordele, der er ved onlays. På Tandlægeskolen lærer man mest om kronebehandling, og det er den behandling, langt de fleste tandlæger laver i dag. Det kræver i praksis efteruddannelse af tandlægen, hvis teknikken til at kunne lave optimale onlays skal læres. De fleste af GladTands tandlæger har gennemgået et kursus specifikt i onlay-præparation.
Det er ikke altid muligt at lave et onlay i stedet for en krone – spørg din tandlæge om dine konkrete muligheder.
Den naturlige tandkrone er den synlige del af tanden, dvs. den del af tanden der går op over tandkødet.
Hvis omtrent 50 pct. eller mere af den oprindelige tandkrone mangler, vil det typisk være nødvendigt, at tandlægen fastgør en kunstig krone rundt om den naturlige tandkrone for at beskytte og bevare resten af den naturlige tand.
Samtidig genvindes tandens funktion, og den bliver typisk også pænere med den nye krone på.