Det var hvad vi kunne læse i Politiken mandag d. 1/9.
Det er jo meget kedeligt at læse for os tandlæger, der hver dag gør rigtig meget ud af forebyggelse.
Dels ved undersøgelserne i form af instruktion og påvisning af hvor der er bakterier og dels i flourpenslinger af allerede begyndende huller og renhold deraf.
Jeg har følgende tekst et udmærket svar fra Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.
Ærgerligt at en højt respekteret professor fra Aarhus Universitet har så lidt føling med arbejdet ude på klinikkerne.

Tandlæger prioriterer forbyggelse

I en lang række medier med dagbladet Politiken i spidsen, kritiserede den 71-årige professer Ole Fejerskov fra Aarhus Universitet,lørdag landets privatpraktiserende tandlæger for at bruge boret for ofte mod caries.

Ole Fejerskov sagde bl.a. til Politiken, at “tandplejen er organiseret i blomstrende praktisser, hvor tandlægen i vid udtrækning , tjener sine penge på at lave fyldninger.”

Ole Fejerskov sagde endvidere, at privatpraktiserende tandlæger stritter imod forebyggende og kontrollerende over for caries “med næb og klør”.

Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg er overrasket over, at både Politiken, TV2 og flere andre medier helt ukritisk har taget Ole Fejerskov postulater om tandlæger for gode varer.

– Når man som jeg arbejder på en tandklinik, ved man godt, at tandlæger har har prioriteret forebyggelse og kontrol i årevis. Og det gælder for såvel børne- og ungdomstandplejen som voksentandplejen. Ole Fejerskov fremstiller virkeligheden som om, der er en verdenomspændende konspiration blandt tandlæger, der vælger at gribe boret blot for at holde indtjeningen oppe. Det er simpelthen en helt urimelig og totalt udokumenteret påstand. Man kan kun sige noget sådant, hvis man har siddet for længe i sit elfenbenstårn, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægernes formand er også overrasket over, at Sundhedsstyrelsen kritiserer de privatpraktiserende tandlæger.

– Jeg undre mig meget over dette angreb på privat praksis, og mht. fairness over for tandlægerne synes jeg, at Sundhedsstyrelsen ikke bare går over stregen. de går også over stregen.

Behandling af caries er et område, som indgår de fleste år i tandlægernes store efteruddannelsesarrangement Årskursus og ligeledes et tilbagevendende tema på Tandlægeforeningens symposier. Så sent som i sidste uge lancerede Tandlægeforeningen to kurser til efteråret i moderne cariesbehandling og nationale kliniske retningslinjer.

Freddie Sloth-Lisbjerg understreger, at tandlæger er åbne over for at indføre nye metoder, og at tandlægernes fornemmeste opgave, er at sikre befolkningen den bedst mulige tandsundhed.

– At der er dokumentation for brug af tandbørste og flour har været kendt i årevis, og tandlægerne praktiserer derefter. Vi vil gerne have flyttet grænserne for, hvad der er det rigtige at gøre.  Men af hensyn til patienternes sikkerhed er vi nødt til at være forsigtige og afvente, at dokumentationen er i orden. Vi har derfor nu kunnet foreslå Danske Regioner, at der indføres tilskud til SEAL behandlinger. Og jeg har selv gang på gang betonet over for politikere og myndigheder, at de skal passe på ikke at udhule det økonomiske grundlag for, at tandlæger fortsat kan prioritere forbyggelse og kontrol. Over for befolkningen kørte vi sidste år en kampagne med fokus op forbyggelse.

– Faglig uenighed er ikke et ukent fænomen i hverken læge- eller tandlægeverdenen. Uenighed skaber udvikling og flytter grænser til glæde for sundheden. Vi er hverken sarte overfor kritiske medier eller oplyste patienter. Men en debat som denne flytter ingen grænser. Den bygger mure og graver grøfter, til stor skade for tandsundheden, slutter Freddie Sloth-Lisbjerg.