Zirkonium (red: de nye porcelænskroner vi har kunnet lave her på klinikken siden marts 2020), har vundet stor udbredelse med omsluttende restaureringer på posteriore tænder, fordi materialet har meget høj styrke og hårdhed. Man kunne frygte, at netop disse gode materiale egenskaber kunne medføre, at netop gode materiale egenskaber kunne medføre bivirkninger som kraftigt slid på antagonisterne (red: tænder i modsatte kæbe); men en ny systematisk oversigt, tyder ikke på, at dette er tilfældet.

Resultaterne viste, at zirkonium kronerne udøvede et større slid på antagonisterne end naturlige tænder: men sliddet var mindre end det, der blev udøvet af metalkeramiske kroner. Forfatteren understreger, at det foreliggende videnskabelige materiale er beskedent, men konkluderer dog, at Zirkonium slider mindre på antagonisten end metalkeramik.

Kilde: Tandlægebladet 3 2020

Vi har på klinikken erhvervet den sidste nye scanner til keramiske kroner – Primescan, der scanner endnu mere præcist og en sintringsovn, så vi kan lave keramiske kroner der er endnu stærkere (zirkonium kroner).