Har du et begyndende hul i tanden, skal der ikke nødvendigvis bores og fyldes. Men det er vigtigt at opdage hullet i et begyndende stadie for at undgå en kompliceret behandling. 

Her i artiklen kan du læse mere om, hvordan du opdager et begyndende hul, hvordan det behandles, og hvordan du selv kan gøre en indsats mod huller i tænderne.

Hvordan opdager jeg et begyndende hul i tanden?

For at forebygge et begyndende hul i en tand skal du naturligvis opdage hullet. Begyndende huller i tænderne har flere symptomer, og du bør holde øje med:

  • Om dit tandkød bløder ved tandbørstning eller er ømt
  • Om du oplever isninger i tænderne
  • Hvide rander omkring tandkødet
  • Om emaljen er ved at forsvinde

Ovenstående symptomer kan alle være tegn på, at du har et begyndende caries (huller i tænderne). Mistænker du, at du er ved at få et hul i en eller flere tænder, skal du kontakte din tandlæge, som kan lave et tandeftersyn og stille en diagnose.

Forebyg med grundig tandbørstning og god mundhygiejne

Din mund og dine tænder vil delvist reparere sig selv. Hvis du børster dine tænder grundigt og holder en generel god mundhygiejne, vil du kunne holde dit begyndende hul i skak.

Når du børster dine tænder grundigt, vil fluor fra tandpastaen være at finde i dit spyt, som er godt mod huller i tænderne.
Dertil er omhyggelig tandbørstning to gange om dagen med til at nedbryde caries. Husk at bruge tandpasta med fluor.

Sådan behandler vi et hul i tanden

Oplever du symptomer, der kunne indikere et hul i tanden, er det vigtigt, at du kontakter os. Vi er eksperter i at forebygge huller i tænderne, og vi sørger altid for, at du får et grundigt tandeftersyn.

Den forebyggende behandling består blandt andet af behandling med fluor og grundig vejledning i børsteteknik. På den måde kan du holde hullet ned uden yderligere behandling.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du gerne vil undgå huller i tænderne eller holde et hul nede, kan du gøre flere ting. Det vigtigste er, at du børster dine tænder grundigt to gange dagligt. Find gerne en fast børsterutine og børst i to minutter både morgen og aften.

Dertil er det vigtigt at komme til regelmæssige tandeftersyn efter tandlægens anbefalinger. Selvom der kan være symptomer på begyndende huller i tænderne, kan det være svært selv at opdage.

Ved et tandeftersyn kan tandlægen opdage hullet og sørge for, at behandlingen kun skal være forebyggende.

Bestil tid her

Et tandeftersyn kan spare dig mange penge

Mange synes, det er dyrt at gå til tandlægen og nedprioriterer det derfor. Men i det lange løb kan et tandeftersyn ikke blot sikre dig sunde tænder.

Det kan også spare dig for mange penge.

Med et eftersyn forebygger du skader på dine tænder og sørger dermed for, at komplicerede og dyre behandlinger udebliver. Det bliver både dine tænder og din pengepung glad for.

Se vores behandlinger

Ofte stillede spørgsmål

Huller i tænderne og tandlæger er nærmest et synonym. Derfor har mange spørgsmål til det at have huller i tænderne og gå til tandlæge. Hvis du selv brænder inde med spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Det kan også være, du kan finde svar herunder.

Hullerne i tænderne kommer af syre, som nedbryder tandens emalje og tandbenet. Syren kommer fra sukkerholdige føde- og drikkevarer.

Du har mulighed for at sætte ind flere steder for at undgå huller i tænderne. Vores to vigtigste anbefalinger er at børste dine tænder grundigt to gange om dagen med tandpasta, der indeholder fluor, og gå regelmæssigt til tandlægen. Tandbørstningen fjerner plak og bakterier, og eftersynet sørger for, at du kan forebygge begyndende huller.

Hvis du oplever symptomer på et begyndende hul, skal du booke en tid hos tandlægen. Er hullet kun begyndende, vil behandlingen også kun være forebyggende og bestå af fluorbehandling og vejledning i grundig tandbørstning.

Har dit hul udviklet sig, og er ikke længere i det begyndende stadie, er det nødvendigt at bore og lave en tandfyldning for at stoppe hullet. Behandlingen gør ikke ondt, da du bliver lokalbedøvet.