Forekomsten af symptomgivende obstruktiv søvnapnø (OSA) bliver i dag vurderet til at være omkring 4% blandt mænd og 2% blandt kvinder, men tallet er formentlig højere. Søvnapnø ses især blandt ældre og overvægtige personer med anden sygdom.
Symptomgivende obstruktiv søvnapnø er en søvnrelateret vejrtrækningsforstyrrelse, som medfører periodevis nedsat vejrtrækning under søvn på grund af forskellige grader af obstruktion i øvre luftveje. Langt oftest skyldes lidelsen et søvnrelateret ustabilt svælg, og i nogle tilfælde tilbagetrukket underkæbe.
Antallet af vejrtrækningspauser og pausernes varighed siger noget om, hvor alvorligt den enkelte patient er ramt. Patientens symptomer omfatter typisk varierende grad af træthed, morgenhovedpine, koncentrationsbesvær, nattesved, natlige vandladninger og evt. nedtrykthed- Obstruktiv søvnapnø kan medføre forringet livskvalitet, øget sygelighed og dødelighed samt andre sociale. økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.
Her på klinikken laver vi snorkeskinner/apnø skinner, som kan afhjælpe søvnapnø og snorken helt uden iltapparat, hvis søvnapnøen er af mild eller moderat grad. Hos patienter med svær grad af søvnapnø, kan snorkeskinnen være god at have med på ferie og situationer, hvor iltapparatet er svær at medbringe. Det er vigtigt at man er blevet undersøgt af en øre-,næse og halslæge først, så snorkens årsag er konstateret til ikke at være fra næsen. Spørg til skinnen ved næste besøg eller ring og hør nærmere. Skinnen er også beskrevet under “behandlinger” på denne hjemmeside.