Tandlægeforeningen og Dansk Søvnapnø Forening efterlyser tilskud til tandskinner som behandling for søvnapnø.

07. november 2019

Op mod 200.000 danskere lider af søvnapnø. En tandskinne kan afhjælpe problemet, men det er intet tilskud til tandskinner. Det er ikke rimeligt, skriver Tandlægeforeningens formand Susanne  Kleist og Ellinor Wolff fra Dansk Søvnapnø Forening e et fælles debatindlæg

Debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift torsdag den 7. november:

75.000 danskere har fået konstateret sygdommen søvnapnø, men man regner med, at det reelle tal er hele to-tre gange større – altså 150-200.000.

Søvnapnø skyldes, at den bløde gane og tungen falder tilbage, så svælget lukkes, og man ikke kan trække vejret. Mennesker med søvnapnø snorker kraftigt og ligger uroligt om natten. Imellem de kraftige snorkelyde er der vejrtræknings pauser eller “apnøer, som kan vare op til et minut. Det normale søvnmønster er ødelagt, og man får aldrig en længerevarende dyb søvn. Derfor er man som regel abnormt træt om dagen. Trætheden kan være så slem, at man pludselig falde ri søvn midt på dagen, f.eks. på arbejdspladsen eller i bilen. Det er både ubehageligt og kan medføre faglige situationer. Søvnapnø kan også give nedsat hukommelse, koncentrations besvær og nedsat seksuel lyst, og mange har alvorlige følgesygdomme såsom diabetes, hjerte-kar lidelser og KOL. Det er derfor vigtigt at få behandlet sygdommen.

Den mest udbredte behandling er en næsespray kaldet CPAP, som man kan få offentligt tilskud til. CPAP virker på mange patienter, men ikke på alle. En anden simplere løsning er en tandskinne, som skubber underkæben en lille smule fremad og dermed skaber mere plads i svælget. Den skal laves af en tandlæge, men der er intet tilskud til tandskinner, selvom patienten sidder tilbage med en udgift på op til 10.000 kr. Det er ikke rimeligt.

En af de danskere, der er ramt af søvnapnø, er Anette på 60 år. Til sidst sov hun kun to timer om natten. Hun faldt i søvn, når hun talte med familien eller satte sig i sofaen. Hun prøvede en næsemaske, men den fungerede ikke for hende, og hun fik det først bedre, da hun fik en tandskinne. “Hvad angår livskvalitet, så er der vist ingen, der kan være i tvivl om, at det er langt mindre indgribende at skulle sove med en skinne på om natten, end at føle sig som en astronaut på vej ud i rummet”, fortæller hun.

Vi foreslår, at man indfører et tilskud til tandskinner mod søvnapnø, så mennesker der er ramt af søvnapnø, får et alternativ til CPAP.

Her på klinikken laver vi to typer af apnø skinner en fast til 5500 kr og en Somnomed skinne, hvor man kan åbne og lukke munden (f.eks. drikke vand om natten) til 8000 kr. Få en tid og få vist skinnerne og principperne bag.