Lak i stedet for bor og fyldninger?

jul 10, 2023

Når man først har sat boret til et tandsæt, er prognosen for både den enkelte tand og hele tandsættet lidt dårligere. Derfor har forskere i lang tid været interesseret i at finde ud af, om der er en anden måde at stoppe udviklingen af caries ved end fyldningsterapi.

Dels ved vi, at der er en begrænset levetid på den efterfølgende fyldning, men vi ved også, at hver gang vi skal skifte den, kommer vi til at bore lidt af det omgivende tandvæv væk, så tanden svækkes yderligere, og fyldningen bliver større og mere kompliceret, siger lektor ved Tandlægeskolen på Københavns Universitet, dr. odont. Vibeke Quist. Hvis vi kan undgå at bore i tænderne, kan vi forbedre prognosen både for den enkelte tand og for hele tandsættet. Derfor er det så positivt, hvis vi kan udskyde eller helt undgå at bore i en tand ved at bruge en SEAL-behandling, en plastlakering, i stedet for en fyldning.

Hun er initiativtager og projektleder af AEAL-projektet, som er en klinisk, randomiseret sammenligning af plastlakering og plastfyldning af mere end 500 okklusalr (red. tyggelfladen) cariesangreb i permanente tænder på børn og unge. Alle cariesangreb var så omfattende, at de ville være blevet behandlet med fyldninger, hvis de ikke var indgået i undersøgelsen.

Behandlingen: En SEAL-behandling er især velegnet på okklusalflader. Teknikken er let at lære og kan udføres af både tandplejere og tandlæger. Man bruger de samme materialer og instrumenter som til en profylaktisk fissurforsegling (red.:lakforsegling af dybe furer på kindtænderne), så det er kun indikationsområdet, der er nyt og diagnostikken, som kan volde problemer. I under søgelsen forsegles kun cariesangreb der var max 1/3 inde i dentinen. (Kilde: Klinikliv fra Tandlægebladet)

Vi har her på klinikken altid været meget opmærksom på de tænder der har et meget furet forløb på tyggefladerne og har her ofte forseglet/lakeret disse overflader ofr at forebygge huller. Vi vil efter denne undersøgelse fremover være opmærksomme på de små begyndende huller, som her kan “redes” uden at bore med en lakforsegling og derved spare tand.

Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper

Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper

Sundhed: Forskningsresultater får en række læger, forskere og tandlæger til at efterlyse langt større tilskud til behandling af mundsygdomme. Kronisk betændelsestilstand i munden er langt mere skadelig end hidtil antaget. Hver anden dansker over 50 år har paradentose,...

læs mere

Bestil tid

Kontakt os