Paradentose kan være tegn på diabetes

jul 10, 2023

Omkring 200.000 danskere går lige nu rundt med type 2-diabetes uden at vide det.
Tidlig opsporing af sygdommen kan rede liv, og her spiller tandlæger en vigtig rolle. Tandlægeforeningen og Diabetesforeningen går i anledning af Verdens Diabetesdag sammen om at gøre opmærksom på problemet.
Antallet af danskere der får konstateret diabetes eksploderer i disse år. Over 320.000 har allerede fået konstateret sygdommen, mens ca 200.000 har type 2-diabetes helt uden at vide det. Det viser tal fra Diabetesforeningen.
-Tidlig opsporing og behandling af diabetes kan forbedre livskvaliteten og rede liv. Groft sagt halveres risikoen for blodpropper og for tidlig død, hvis diabetes opdages tidligt. Så jo tidligere vi finder diabetespatienterne, og jo mere alvorligt vi tager sygdommen, jo bedre går det dem, forklarer professor Torsten Lauritzen i Diabetesforeningen.
kilde: Lørdagsavisen
Her på klinikken har vi regelmæssigt henvist patienter med tegn på diabetes og forhøjet blodtryk til kontrol hos lægen, så det er noget vi altid har været meget opmærksom på.

Kan opspore diabetes.

Tandlæger kan være med til at opspore diabetes, for paradentose går ofte hånd i hånd med diabetes.

Mange har ingen symptomer på diabetes og går derfor ikke til lægen og bliver undersøgt. Til gengæld går de måske til tandlæge, og da mennesker med uopdaget dårligt reguleret diabetes ofte har paradentose, giver det tandlægen en unik mulighed for at hjælpe i opsporingen, forklarer Torsten Lauritzen.

Formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, er enig i, at tandlægerne kan være med til at opspore den alvorlige sygdom, som hver dag koster det danske samfund 86 millioner kroner.

-Har man en patient med paradentose, som samtidig er overvægtig, har diabetes i familien eller har forhøjet blodtryk, bør man opfordre patienten til at blive undersøgt for diabetes. Og patienter, som ved, at de har diabetes, skal huske at sige det til tandlægen, for diabetes giver ofte problemer med tænderne, siger han.

-Hvis man bliver behandlet for sin diabetes, er der desuden større sandsyndlighed for, at man får bugt med sin paradentose, fortæller Torsten Lauritzen, og opfordrer til, at man søger læge for at være så optimalt reguleret som muligt.

Kilde: Lørdagsavisen

Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper

Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper

Sundhed: Forskningsresultater får en række læger, forskere og tandlæger til at efterlyse langt større tilskud til behandling af mundsygdomme. Kronisk betændelsestilstand i munden er langt mere skadelig end hidtil antaget. Hver anden dansker over 50 år har paradentose,...

Bestil tid

Kontakt os